top of page
Image by Mark Rimmel
Drevprov: Välkommen

VILTSPÅR

Viltspår är en utmärkt aktivitet att träna när det inte är jaktsäsong och många anser att det är en fördel, då det gynnar hundens spårnoggrannhet och samarbetsvilja under jakten.

En aktivitet som tröttar ut hunden då det krävs att den använder sin hjärna för att hitta rätt bland alla dofter som finns i skog och mark och inte behöver man så mycket utrustning heller för att gå viltspår. En sele, en spårlina som är mellan 5-10 meter, klädnypor, snitslar, djurblod/blodmjöl samt några rådjursklövar duger gott.

Vill du veta mer om viltspår? På den här hemsidan -www.viltspar.com – finns massor av bra information om viltspår, hur du börjar träna med din hund och om hur det går till att starta på viltspårprov.

Målet med viltspårprovet är att bedöma hundens lämplighet för eftersök av skadat eller dött klövvilt. Proven syftar också till att stimulera intresset för fortsatt utbildning av eftersökshundar för praktiskt bruk.

Proven är uppdelade i anlagsklass och öppen klass.

5bd4ce6d-67a0-4874-aea2-5d2cca9cff80.jpg

Regler för viltspårsprov

Viltspårprov kan genomföras under hela året.

Västsvenska Beagleklubben arrangerar inga egna viltspårprov, utan vi får hänvisa till andra klubbar som exempelvis dreverklubben eller taxklubben i ditt område.

För kännedom så kan våra beaglar vara med och tävla om Årets bästa viltspårshund där det krävs minst tre starter i öppen klass varav minst 1 start vi ordinarie prov.

Mer information om detta finns på Svenska Beagleklubbens sida där ni även kan dra ut viltspårsprotokoll för att lämna till domaren som dömer viltspåret och som sedan skall skickas in till viltspåransvarig i Svenska beagleklubben.

Ha så kul i spårskogen.

Drevprov: Text
bottom of page